Portal Otok Pag

Novo priznanje za Gligoru; Paški sir ekstra stari najbolji sir središnje i istočne Europe

Natjecanje u Londonu specifično je po tome što smo dobili najveći broj nagrada za razne sireve i potvrdilo da je paški sir elitni proizvod, kaže Gligora.

Hrvatski sirevi opet su među najbolje ocijenjenima na najpoznatijoj svjetskoj smotri World Cheese Awards za 2017. godinu, koja se u konkurenciji više od 3000 sireva iz 35 zemalja održava u Engleskoj, u sklopu sajma Taste of London.

Priznanja su dobili Sirana Gligora, Paška sirana i Agrolaguna. Ovaj je put u Kolan na otoku Pagu preko Sirane Gligora došlo čak devet medalja, od čega četiri zlata. U kategoriji 100 posto ovčjih sireva zlatni su Paški ekstra stari iz 2016. i Likotin sir iz mošta, a u kategoriji sireva iz više vrsta mlijeka bivši dvostruki trofejist WCA – Dinarski sir i Liburjan, sir iz mješavine tri vrste mlijeka. Od ostalih nagrada srebro su dobili Paški sir iz 2017. i Paški iz maraske (u kategoriji tvrdi ovčji sirevi) te Kozlar ekstra zreli (kategorija tvrdih kozjih sireva). Broncu su dobili sir s tartufima Kupidov sir (aromatizirani sirevi) i miješani sir Žigljen, piše Jutarnji.hr.

Od zemalja koje su se natjecale u toj skupini treba navesti Njemačku, Austriju, Slovačku, BiH, Srbiju, Estoniju…

Facebook komentari

komentara