Portal Otok Pag
Matija Lipar

Općina Kolan poticajnim mjerama daje mladima perspektivu za ostanak

Općina Kolan je jedna od rijetkih lokalnih samouprava koje razmišljaju na daleke staze te je na svojoj 16. sjednici donijela odluku odnosno mogli bismo je nazvati i demografskom mjerom. Osim što sva djeca u osnovnoj i srednjoj školi imaju besplatne udžbenike, prošle godine podignute su rodiljne naknade, sufinancira se prijevoz za srednje škole, uveden je prijevoz do Novalje za djecu koja imaju izvanškolske aktivnosti, stipendiraju se studenti, Općina Kolan ide dalje te su smanjili iznos komunalnog doprinosa za gospodarske građevine za potrebe prijavljenog obiteljskog
poljoprivrednog gospodarstva i pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u seljačkom domaćinstvu i obrta registriranih za obavljanje poljoprivrede sa 130 kn na 5 kn po m3.

Odluka je objavljena u Službenom glasniku Općine Kolan 5/18 te nakon što smo preslušali i audio snimku 16. sjednice (pri čemu moramo pohvaliti Općinu Kolan na objavljivanju audio sjednica na svojim stranicama jer su jedina lokalna samouprava na otoku koja to čini, ali i jedina u cijeloj Zadarskoj županiji te ih nije propustila pohvaliti ni Povjerenica za informiranje u svom Analitičkom izvješću o praćenju provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama za Zadarsku županiju http://www.pristupinfo.hr/dokumenti-i-publikacije/) kontaktirali smo načelnika Općine Kolan Marina Pernjaka da nam pojasni razloge za donošenje ove odluke:

Općina Kolan je do ove odluke OPG-ovima omogućila da za svoje gospodarske građevine u sklopu OPG-a plaćaju komunalni doprinos po cijeni od 5kn/m3, no kako se mala poljoprivredna gospodarstva počinju razvijati u posljednjih nekoliko godina te naši OPG-ovi uspješno dobivaju novce iz EU fondova te u sklopu svojih malih poljoprivrednih gospodarstava započinju graditi i ugostiteljske objekte u kojima mogu prodavati svoje proizvode u sklopu toga grade i smještajne jedinice za smještaj svoj djelatnika. No na taj dio građevine komunalni doprinos obračunavao se po 130 kn/m3. Smatrao sam da je ta cijena previsoka jer ako želimo poticati ostanak mladih ljudi na našem otoku moramo im olakšati jer svoje proizvode najbolje možete prodati tijekom ljetne sezone. Ovom mjerom želimo poticati mlade ljude na ostanak te razvoj našeg turizma u smjeru gastro, etno, agro turizma jer je to logičan smjer. Općina Kolan je, vjerujem da već znate, kolijevka Paškog sira na otoku, a naš sir postao je delicija prepoznata u cijelom svijetu; na našem području imamo dvije velike sirane, 10-tak malih OPG-ova te ih želimo poticati na razvoj i širenje kao i otvaranje novih, kazao je za naš portal Marin Pernjak.

Ovakvom mjerom potičemo naše ljude na ozbiljnije bavljenje poljoprivredom i stočarstvom kroz OPG te gradnju ugostiteljskih objekata gdje će moći prodati svoj proizvod te ugodno živjeti od toga. Na kraju krajeva i stvoriti brend koji će nas staviti na karte svjetskih turističkih destinacija. Općinskom vijeću sam predložio izmjene postojeće odluke s cijenom od 5 kn/m3 što su oni prihvatili i jednoglasno podržali. Također moram napomenuti da je ovo samo jedna od mjera kojom želimo poticati razvoj gospodarstva te prožimanje naše gastronomije kroz turizam. Razvijanje ovog oblika turizma je jedini logičan s obzirom na to da naša općina obiluje prirodnim ljepotama i plodnom zemljom, ali i jedinstvenom gastro ponudom, dodaje Pernjak.

Općina Kolan očito razmišlja o mještanima te brine o svojim mještanima što je svakako pohvalno. Nadamo se da su najave novih poticajnih mjera stvarne te ćemo svakako pratiti razvoj situacije u maloj, ali perspektivnoj Općini Kolan.

Facebook komentari

komentara