Portal Otok Pag

Berači, pripazite! Od veljače je za branje šparoga potrebna dozvola Hrvatskih šuma

Potaknuti sve većim brojem objava ljudi s otoka na privatnim i pokojoj javnog grupi o šparogama, a posebice onima koji se hvale količinom ubranih, odlučili smo se raspitati je li i dalje dozvoljeno slobodno branje.

To baš i nije tako, doznali smo. Naime, građani od 20. veljače ove godine za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda trebaju od Hrvatskih šuma ishoditi godišnju dozvolu, priopćile su nam iz Hrvatskih šuma.

Od toga dana na snagu stupa Pravilnik o izmjenama pravila za korištenje nedrvnih šumskih proizvoda, a koji definira upravo način sakupljanja nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe.

Za osobne potrebe može se dnevno sakupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva, pet stručaka šparoga, deset kilograma plodova kestena, kupina, malina itd.

Građani su, dakle, dužni od Hrvatskih šuma ishodovati godišnju dozvolu koja vrijedi do 31. prosinca tekuće godine, i to osobno, emailom ili u upravama šuma i podružnicama Hrvatskih šuma. Potrebno je navesti ime i prezime, adresu i OIB osobe na koju će glasiti dozvola, te vrstu nedrvnih proizvoda i područje sakupljanja za koju se dozvola traži.

Dozvola se, vrlo je važno za napomenuti, izdaje – besplatno, a vrijedi za sve nedrvne šumske proizvode osim za podzemne gljive poznatije kao tartufi.

Evo i podataka Hrvatskih šuma za dodatne informacije te ishodovanje dozvola:

UŠP Gospić
Budačka 23
tel: 053 652 440
fax: 053 652 478
e-mail: gospic@hrsume.hr

UŠP Split
Kralja Zvonimira 35/III
tel: 021 408 201
fax: 021 408 200
e-mail: split@hrsume.hr

Ako ste pak odlučili i dalje kao i godinama do sada u branje šparoga radi rekreacije i inata, budite barem toliko pametni pa fotografije svojih “ulova” ne objavljujte javno. Nikad ne znate kad će Proračunu pofaliti novaca pa će Policija početi izdavati kazne za ubrano a uhvaćeno preko društvenih mreža.

Na tržnici stručak 20 kuna

Foto: Adam Vidas

I na tržnicama diljem županije, ali još češće na uglovima i zakutcima pored njih, negdje između štandova i ljudi, vrlo često će te u ovo doba pronaći samostalne berače šparoga. Jednog takvog pronašli smo i na Zadarskoj tržnici. Iako se nije htio predstaviti, kazao je kako je šparoge nabrao sam a prodaje ih po cijeni od 20 kuna za stručak

Facebook komentari

komentara