Portal Otok Pag

Šime Gligora: “Očekujem pravu strategiju i konkretne planove za razvoj gospodarstva”

Prošla 2017. godina u Hrvatskoj je protekla podjednako kao i ona prije nje. Ništa se gospodarski spektakularno u pozitivnom smislu nije dogodilo, osim organskog rasta industrije turizma koja se pridružuje rastu svjetskog turizma, s obzirom na povoljna ekonomska kretanja u većini zemalja Zapadne Europe, Azije i SAD-a. Hrvatska je još uvijek neotkrivena zemlja brojnim svjetskim putnicima te na našu sreću, bez posebnog angažmana države i lokalne sredine – turizam kod nas i dalje raste.

Žalosno je što i dalje ne uspijevamo potaknuti revitalizaciju ostale industrije, pogotovo poljoprivrede i prehrambene industrije, koje bi se trebale usko povezati s turizmom. Naprotiv, nama kontinuirano raste uvoz hrane, pa ček i kroz prodaju u HoReCa segmentu.

Konkurentnost je u korelaciji s gospodarskom strategijom neke zemlje, a s obzirom na to da smo prema nedavnim statistikama druga najgora ekonomija u EU, konkurentnost se ne može ocijeniti zadovoljavajućom. Ipak, cijene u turizmu i gastro ponudi su još uvijek manje od onih u Zapadnoj Europi pa smo se tu profilirali kao jeftinija destinacija. No to, s posljedičnim padom kvalitete ponude, opet nije dobro.

Očekujem od javnog sektora pravu strategiju i konkretne planove za razvoj gospodarstva. U prvom redu sređivanje pravosudnog sustava što je preduvjet za sve ostalo. Osim toga, sve se treba podrediti privlačenju stranih investicija, pogotovo u turizmu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji. Kako bi bili zanimljivi stranom kapitalu, on mora moći ovdje zaraditi. Pa nitko ne ulaže negdje da bi izgubio ili loše poslovao. To podrazumijeva stabilnu i poticajnu poreznu politiku. Moramo investitorima ponuditi bolje uvjete od drugih ili pak nešto što druge zemlje uopće ne nude, kaže direktor paške Sirane Gligora iz Kolana, Šime Gligora.

U svakom slučaju to ne može biti povećanje PDV-a i ostalih poreza, nego upravo suprotno – njihovo smanjenje. U Hrvatskoj, primjerice, imamo najviši PDV na hranu u EU, a odnedavno opet, nažalost, i u ugostiteljstvu. Neke zemlje imaju PDV na hranu 5 ili pak nula posto. Naš PDV od 25 posto sigurno nije poticajan za prerađivačku industriju, kao ni za rast potrošačkog standarda. Država i lokalna samouprava moraju oštro srezati svoje troškove, a ne manjkove u proračunima puniti povećanjem poreza i nameta, dodaje Gligora.

Prema njegovim riječima, Sirana Gligora kao i do sada nastavlja kontrolirani ras proizvodnje i prodaje, ali u planu imaju i investicije u poljoprivredu i prehrambene objekte. Fokus će i dalje stavljati na prodaju u turizmu i izvoz. Kao relativno mala tvrtka koja proizvodi kvalitetne proizvode ne smiju ali i ne mogu rasti velikim koracima.

Dotaknuo se Gligora i situacije Agrokora i naplate njegovih potraživanja.

Imamo situaciju da ne možemo naplatiti dug od Agrokora, a u isto vrijeme mi njima moramo platiti njihova potraživanja, što je apsurdno. Konzum od nas ne želi više naručivati robu, s obzirom na to da smo kao dobar gospodarstvenik počekom 2017. godine stopirali isporuke te nam se sada zbog toga osvećuju. Činjenica da smo prije toga godinama uredno isporučivali robu i sve kompenzirali njihovim proizvodima bez isplaćene kune sada nije važno. Sirana Gligora se prilagodila i proširila prodaju kod drugih kupaca pa smo 2017. godinu uspješno završili i bez prodaje na Konzumovim i Velpro policama, govori Gligora.

Za sam kraj napomenuo je kako više ne računaju na suradnju s ovim koncernom, barem dok ne bude jasno što će se s njima dogoditi. Nada se kako će se cijela situacija riješiti čim prije, te da će se čim prije znati “tko pije, a tko plaća”.

Facebook komentari

komentara