Portal Otok Pag
Foto: Jasminko Herceg/Facebook

Ovca koja već par dana luta Košljunskom cestom boluje od šuge!

Nakon postavljanja fotografija ovce u Facebook grupu “otok Pag”, kojoj je evidentno otrgnut komad kože i vune, upitali smo veterinarsku službu da na osnovu fotografija komentira o čemu je riječ.

Doznajemo, tako, da se radi o bolesti “šugi” koja nije rijetka na otoku, no može postati problematična ako se zaražena ovca ne izdvoji iz stada i tretira medikamentima.

Ovo je čest slučaj kod ovaca i stada koja se kreću na otvorenim prostorima a vlasnik ne vodi dovoljnu brigu o istima.

Psoroptoza ovaca je kozmopolitski rasprostranjena bolest koja je posljedica alergijskog dermatitisa uzrokovanog ulaskom alergena grinje Psoroptes ovis u kožu. Uznapredovala bolest očituje se pojavom krasti, izrazitim svrbežom, nemirom te gubitkom kondicije. Zbog visoke kontagioznosti lako se prenosi unutar stada sa životinje na životinju.

Uzročnik šuge ovaca parazitira na površini kože, te stružući svojom gnatosomom dopire najviše do unutarnjih slojeva stratum corneum. Alergijsko stanje posljedica je kompleksa reakcija rane i kasne preosjetljivosti. Bolest se pouzdano dijagnosticira mikroskopskim nalazom različitih razvojnih oblika grinja u strugotinama kože i runa uzetih sa rubova svježih lezija.

Suzbijanje šuge ovaca obavlja se i danas kupkama organofosfornih spojeva i amitraza, koje su još uvijek nezamjenjive po spektru ektoparaziticidnog djelovanja.

Uvođenjem avermektina u veterinarsku farmakoterapiju sedamdesetih godina prošlog stoljeća, postignut je značajan pomak u kontroli ove parazitoze uz jednostavniju i sigurniju primjenu, istodobni učinak na nematode, no uz uži spektar od akaricidnih kupki. Postoje naznake da bi se u budućnosti suzbijanje šuge moglo temeljiti na imunoprofilaksi, no zasad još nema pravih rezultata.

Facebook komentari

komentara