Portal Otok Pag

Lunjski maslinik dom je najstarije masline na svijetu stare preko 1600 godina

Najsjevernije mjesto na otoku Pagu, Lun, spada u jedna od čuda koja valja vidjeti prilikom posjete Lijepoj našoj. No, ne samo kao furešti, već kao i domaći čovjek kako bi upoznali vlastitu okolicu pa i zemlju.

Lun je i u davnoj prošlosti često bio dijelom odluka hrvatskih kraljeva i interesa ovih ili onih obitelji, pa je tako 1071. godine odlukom kralja Petra Krešimira IV. mjesto Lun, iako smješteno na otoku Pagu pripalo pod upravu Raba. Bilo je to tako sve do nedavne, iako daleke, 1992. godine kada je vraćeno pod upravu Novalje.

No, Lun nije poznat po svojoj starijoj ili novijoj povijesti. Malo tko uopće zna da su prvi pisani tragovi o stanovnicima Luna pronađeni i datiraju još iz 1653. godine.

Ono što, na žalost, ne znaju mnogi otočani a ni furešti, činjenica je da je u Lunu čak 1500 stabala masline oblice među kojima se smjestila i ona najstarija na svijetu. Da, dobro ste pročitali – najstarija na svijetu, a broji čak 1600 godina.

Masline su to koje stoljećima rastu onako kako ih priroda kroji, ispreplećući se granama jedna o drugi, a nemali broj puta u te grane zagrle pokoji škrti otočki kamen, stvarajući uistinu poseban krajolik koji odaje odsustvo ljudske ruke popriličan broj godina. No, tomu nije tako. Gotovo svaka obitelj iz Luna i okolnih mjesta u Lunjskom polju ima svoja stabla maslina, redom naslijeđena od djedova i pradjedova.

Istraživanje o starosti maslina obavljena su u Visokoj šumarskoj školi u Karlovcu, gdje je ustanovljeno da su stabla stara preko tisuću godina, a najstarije među njima staro je 1600 godina.

Ovakvog krajolika u ovom posebno izvedenom spoju mora, surovog škrtog kamena i debla maslina nema nigdje drugdje na Mediteranu, a posebnost cijeloj priči dodatno pridonosi činjenica kako su sve masline koje nalazimo u Lunjskom polju samonikle – divlje.

Dio područja 1963. proglašen je zaštićenim botaničkim rezervatom, a kroz njega je naknadno uređen i makadamsku put.

Dodajmo i za kraj kako se maslinovo ulje Lunjskih maslinika smatra jednim od boljih na svijetu, iako je njegova količina ograničena i vrlo brzo se rasproda. Spomen maslinovog ulja iz Luna po prvi put pronalazimo u prvoj kuharici zapadnog svijeta autora Marka Gabija Apicija.

Hrvatska pošta je pustila 10. srpnja prošle godine u optjecaj prigodnu poštansku marku “PUMed – drveće Mediterana: Lunske masline”. Autorica poštanske marke s motivom lunskih maslina je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba.

Jeste li sve ovo znali ili smo ipak malo nadogradili i osvježili vaše znanje o otoku Pagu – bilo kako bilo, lunske masline vrijedne su spomena nebrojeno puta, kao i sve ostale ljepote našeg otoka.

Facebook komentari

komentara