Portal Otok Pag

Plava čistka – eko akcija čišćenja uvale Vlašići ovu subotu od 9 sati

Iz Udruge “Volim Vlašići” izvješćuju kako pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Paga organiziraju Plavu čistku – akciju čišćenja uvale Vlašića (podmorja i plaže) u subotu, 12. svibnja s početkom u 9 sati.

Akcija se održava u suradnji sa udrugom eRIpio Rijeka – hrvatskom udrugom za promicanje vrijednosti i tehnika civilne zaštite i Gradskim društvom Crveni križ iz Paga. U eko akciji će sudjelovati ronioci, volonteri i članovi udruga, mještani i iznajmljivači. Za sve sudionike osigurano je osvježenje i marenda.

Uvala Vlašići je 2014-te godine zbog svoje biološke i krajobrazne raznolikosti proglašena Natura 2000 zaštićenim morskim područjem pod oznakom HR2001259 i zato je naša obveza da ju održavamo čistom (svake godine organiziramo nekoliko eko akcija na rivi i plaži) i zaštitimo ju od neracionalnih zahvata, prekomjernog izlova, nasipavanja i betoniranja obale tj. pomorskog dobra s ciljem dobivanja građevinskog prostora, kazala je Ana Žunić, predsjednica udruge.

Također, ovom akcijom zaokružujemo sve aktivnosti koje smo odradili kroz 4. i 5.mjesec; od farbanja i uređenja dječjeg igrališta, uređenja seoskog bunara, sadnje cvijeća na trgu Kulina i oko crkve sv. Jeronima, košnje i čišćenja prilazne ceste prema plaži u Vlašićima, dodala je Žunić.

Još nam preostaje urediti centar sela, Eko etno kuću u suradnji sa KUD Sv. Jeronim te pripremiti zabavni i kulturni program za 3. Sajam otočnih proizvoda ” Od Luna do Fortice”  koji će se održati u srpnju.

Zahvaljujemo Turističkoj zajednici grada Paga, pokrovitelju akcija, koja je prepoznala našu inicijativu da mjesto uredimo za nadolazeću turističku sezonu kako bi nam svima bilo ljepše i ugodnije, sudionicima koji su se odazvali na akcije, te sponzorima Plave čistke: Sonik d.d. i Vina otoka Paga.

Ovim putem apeliramo na mještane i vikendaše da olupine starih automobila, neupotrebljive predmete, razni otpad, uklone sa javnih površina, dvorišta, okućnica i štala jer takvi prizori stvaraju vrlo lošu sliku i reputaciju mjesta – Volimo Vlašići, izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge.

Facebook komentari

komentara