Portal Otok Pag

“PICI U PADELICI” Dojdite svi u Zubovići na Feštu od pikov!

Barbati su nadaleko poznati po proizvodnji „luka“ tj. češnjaka. Tradicija sadnje ove zdrave namirnice u Barbatima seže daleko u povijest, a svi Pažani znaju da je barbajski luk najbolji.

Luk tj. češnjak  su u prehrani koristili Egipćani, Rimljani i Grci, starorimski pisac Plinije opisao ga je  kao lijek za mnoge tegobe, a može se naći  kao sastojak u nizu recepata Apicijeve kuharice (najstarija kuharica sačuvana u cijelosti).

Nažalost, posljednjih godina proizvodnja luka u Barbatu opada a „pici“ polako padaju u zaborav. Kako bi se potaknula proizvodnja barbajskoga luka Udruga Veli Škoj Zubovići svake godine organizira dane barbajskoga luka i pikov „Pici u padelici“. Cilj ovog događanja je spašavanje barbajskog luka i „pikov“ od zaborava, poticanje lokalnog stanovništva na proizvodnju, te zaštita barbajskog luka oznakom izvornosti.

Barbajski luk kopa se krajem svibnja, te se plete u pletenice, ili  prepoznatljive „rešte“. Zbog pjeskovitog i sušnog tla ima tipičan okus, te specifičan miris koji mu daje eterično ulje.  Izdanak luka koji se bere prije iskapanja zove se „PIK“ ( u nekim krajevima nazivaju se paski, piljci…) i također služi kao ukusna namirnica ovoga kraja. Pici se jedu na salatu sa krumpirima, kao samostalno jelo ili kao prilog ribi ili mesu.  Mogu se spravljat „na mali milijun načina“!

“Pici u padelici” održat će se 06.07.2018.u konobi Marina u Zubovićima s početkom u 19.30 sati. Dojdite svi na feštu od pikov i uživajte u tradicionalnim jelima s picima i odličnoj zabavi!

Facebook komentari

komentara