Portal Otok Pag

Uspješno završen projekt “Zubovići za otok od kamena”

“Zubovići za Pag, za bolje sutra na otoku od kamena” naziv je projekta udruge Veli Škoj Zubovići kojega je financiralo  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U razdoblju provedbe projekta, od 31. listopada 2017. do 01. rujna 2018. godine, obavljale su se aktivnosti određene projektom.  U okviru projekta očišćene su i uređene tri gušterne u Zubovićima: kamene ljepotice pune života Mul, Rivina i Greda dobile su novo kameno ruho.

Riješio se sigurnosni i ekološki problem, a gušterne su opet postale mjesto susreta i druženja. Tako je u travnju, na gušterni na mulu održana radionica izrade vršica i tradicijskih vunenih predmeta i suvenira. Radionicu izrade vršica vodio je Ivan Zubović, dok je radionicu izrade vunenih predmeta vodila Marija Zubović. Održavanjem radionica, na kojima je sudjelovao veliki broj djece, nastoje se očuvati tradicijski običaji, i prenijeti ih na mlađe generacije.

Plan Udruge je i nastaviti s radionicama i po završetku projekta. U aktivnosti vezane za provedbu projekta bili su uključeni volonteri udruge Veli škoj Zubovići, djeca područne škole A.G.Matoš i drugih škola, te lokalni stanovnici koji su se rado odazvali akcijama čišćenja i uređenja gušterni.

Završni događaj navedenog projekta uključuje i svečano otvaranje gušterni. S obzirom na dislociranost lokacija, svečano otvorenje održat će se na gušterni na Mulu. Kasnije su svi pozvani da prošetaju do Rivine i na Gredu. Pozivamo svih da nam se pridruže na Mulu, u četvrtak 30.08. u 19.00 sati.

Predstavit ćemo projekt i zajedno porazgovarati o daljnjim aktivnostima i mogućnostima uređenja mjesta. Pozivamo i dječicu da dođu u velikom broju, i da sudjeluju na zanimljivoj likovnoj radionici  „Ča je to gušterna?“.

Njihovi radovi biti će izloženi i predstavljeni u izvješću MRRFEU.

– U ime udruge Veli ŠkojZubovići zahvaljujemo se partnerima projekta Gradu Novalja i TZ Grada Novalje. Zahvaljujemo se i voditeljima radionica, svim sudionicima i članovima udruge Veli Škoj Zubovići koji su svoje slobodno vrijeme nesebično odvajali za uređenje našega mista, kazala je Ivana Zubović, voditeljica projekta.

Facebook komentari

komentara