Portal Otok Pag
Foto: Matija Lipar

23-godišnji Damir Selimović otkriva nepotizam u Gradskoj knjižnici Novalja i najavljuje bijeg iz Hrvatske

Imam 23 godine, živim u Novalji, volio bih ostati ovdje jer imam bolesnu majku o kojoj treba brinuti, ali oni će me dovesti do toga da moram otići vani, počinje svoju priču Damir, inače student diplomskog studija Informacijske znanosti – knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru.

Njegova priča ne razlikuje se od brojnih drugih priča mladih i obrazovanih ljudi u Hrvatskoj koji nalete na neprobojni zid nepotizma kojeg grade i održavaju interesne strukture.

Damir je pokušao pronaći posao u Gradskoj knjižnici Novalja. Javio se na natječaj, ali je taj natječaj bio poništen i objavio se drugi na kojem nije prošao. Nakon toga krenuo je u istraživanje i došao do mnogih spornih činjenica u Gradskoj knjižnici Novalja čiji je osnivač Grad Novalja.

Ravnateljica knjižnice Jasminka Denona obavlja tu dužnost iako nema zadovoljavajuću stručnu spremu. Ona ima srednju stručnu spremu, a zakon jasno propisuje da ravnatelj mora imati višu ili visoku stručnu spremu, priča Selimović te daje svoje viđenje raspisanih natječaja:

Natječaj je bio namješten za osobu koja se nalazi na kandidacijskoj listi birača aktualnog gradonačelnika Novalje – Ante Dabo. Jasno je da je gradonačelnik nekako u suradnji s ravnateljicom trebao uzvratiti uslugu dotičnoj osobi koja se nalazi na njegovoj listi. Mene ne žele unutar Gradske knjižnice jer dotična ravnateljica Jasminka Majsec Denona se boji za svoje radno mjesto koje bi moglo biti poljuljano ako zaposli osobu s odgovarajućom strukom.

Zakon o knjižnicama je na njegovoj strani. U njemu pište kako ravnateljem samostalne knjižnice može biti imenovana osoba koja ima završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij knjižničarskog usmjerenja, kao i osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i najmanje pet godina rada u knjižničarskoj struci.

Iznimno, za ravnatelja samostalne knjižnice može se imenovati osoba koja ima završen preddiplomski sveučilišni studij ili stručni studij u trajanju od najmanje tri godine, kao i osoba koja je stekla višu stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i deset godina rada u kulturi ako se na ponovljeni natječaj ne javi osoba koja ima uvjete iz stavka 2. ovoga članka.

Izgledno je kako će Hrvatska ostati bez još jednog mladog i obrazovanog čovjeka. Žalosno je što je država uložila u njegovo školovanje, ali je malo učinila da zaštiti druga njegova prava. Tragična hrvatska priča, ulažemo u naše ljude da bi sutra radili za druge.

Nazvali smo gradonačelnika Novalje Antu Dabu i u Gradsku knjižnicu Novalja da nam komentiraju navode njihovog sugrađanina, ali se nisu javili na naš poziv. Očitovanje obije strane očekujemo po objavi ovog teksta.

Damir nam je dopustio da fotografiramo i svu predmetnu dokumentaciju, a ista je u posjedu naše redakcije.

Facebook komentari

komentara