Portal Otok Pag
Foto: Grad Novalja

ACI-jev mega projekt: Marina u Novalji može biti izgrađena već za četiri godine!

Luka nautičkog turizma u Novalji kapaciteta za oko 300 vezova projekt je koji bi mogao biti završen u roku od 4 godine, a jedan od ozbiljnih kandidata za gradnju marine sigurno će biti ACI kao najveća nautička grupacija u Hrvatskoj i tvrtka u državnom vlasništvu.

Odlukom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ACI je ovlašten da u ime Vlade kao davatelja koncesije ishodi lokacijsku dozvolu za luku posebne namjene nautičkog turizma sukladno Urbanističkom planu uređenja luke Novalja. Osim marine planira se i izgradnja pratećih građevina luke nautičkog turizma kao što je upravna zgrada, prostor za mornare, recepcija te trgovački, ugostiteljski i drugi slični sadržaji.

Sve po zakonu

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo naglašava kako je riječ o polivalentnom projektu, koji pomiruje svakodnevne potrebe stanovništva, turizma i nautičkog razvoja. Osim marine nova bi luka imala i komunalne vezove za stanovništvo, sportsku lučicu, vezove za katamaran i komercijalni prihvat brodova te za prihvat kruzera.

Ne može se u ovom trenutku prejudicirati tko će graditi marinu, odluka na kraju ovisi o tome tko će dobiti koncesiju. ACI je pokazao inicijativu i prepoznao šansu te njihov ulazak u ovu priču pokazuje da im je Novalja interesantna i komercijalno isplativa, jer je riječ o afirmiranoj turističkoj destinaciji i zbog toga smo zadovoljni, kaže Dabo.

Prema njegovim riječima, ACI je partner koji je prihvatio njihov koncept marine i luke, a na njima je da izgrade idejni projekt i ishode lokacijsku dozvolu za cijelu luku.

Objedinili smo studije utjecaja na okoliš i ostalu dokumentaciju i sve je obavljeno u relativno kratkom vremenu od svibnja kada su održani izbori. Sama realizacija projekta odvijat će se u skladu sa zakonski propisanom procedurom i nakon što bude završen idejni projekt i ishodovana lokacijska dozvola, a taj posao može biti dovršen u roku od 18 mjeseci, Vlada RH će raspisati natječaj za koncesionara u budućoj marini, kazuje gradonačelnik Novalje a piše Novi list.

– Vjerujem da bismo krajem 2019. godine mogli dobiti koncesionara te započeti gradnju marine. Rokove izgradnje je nerealno u ovom trenutku prognozirati, ali je okvirno cilj da marina bude izgrađena za četiri godine, ističe Dabo dodajući kako bi projekt trebao valorizirati odličnu poziciju Novalje za nautičare, poziciju koja povezuje sjeverni i srednji Jadran.

Facebook komentari

komentara