Portal Otok Pag
Foto: Zarapix/Pixabay

Dođite na predavanje “Moja Novalja bez azbesta”

Iz udruge “Moj otok” s otoka Punta, pozivaju sve Novaljce da dana 20. veljače s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici Ivan Palčić sudjeluju na edukativnom predavanju o tematici azbesta.

Kako napominju iz udruge “Moj otok” ulaz na predavanje je besplatan pa pozivaju građane da se odazovu u što većem broju.

Također, naglašavaju da se svi građani koji na svojim građevina imaju azbesta, da se jave Gradu Novalji kako bi zajednički pristupili rješavanju ovog problema.

Podsjetimo, azbest je grupa minerala (silikata) koji izgledaju poput tankih vlakana. Ova vlakna su sitna i mogu se vidjeti samo mikroskopom. Ako se azbestna vlakna nađu u zraku, mogu se udahnuti i ući u pluća, te pri dugotrajnom izlaganju izazvati rak pluća i druge plućne bolesti.

Izloženost značajnim koncentracijama azbesta može uzrokovati rak pluća, mezoteliom (rak pleure), azbestozu i razne druge bolesti pleure – opne koja obavija pluća. Azbestoza je kronična plućna bolest u kojoj dolazi do nastanka ožiljaka u plućnom tkivu i posljedičnom smanjenju plućne funkcije.

Zbog dokazane štetnosti po zdravlje ljudi, u Europskoj uniji i Hrvatskoj potpuno je zabranjena proizvodnja, promet i uporaba svih vrsta azbestnih vlakana.

Facebook komentari

komentara