Portal Otok Pag
Foto: Grad Novalja

Grad Novalja i ove se godine pridružuje podršci MUP-ovoj akciji “Mir i dobro”

Kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, povećala se opća sigurnost građana i postigla se zadovoljavajuća razina javnog reda i mira, Policijska uprava ličko-senjska najavila je provođenje operativne akcije „Mir i dobro“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH provodi od 1993. godine.

Ovoj akciji već godinama se pridružuje i Općina Novalja, gdje je jučer održana sjednica Vijeća za prevenciju.

– Vijeće za prevenciju Grada Novalje podržava ove aktivnosti i upućuje poziv svim građanima Grada Novalje na suradnju i primjereno ponašanje u ozračju mira i dostojanstva kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, povećala se opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira, navode iz Grada.

Podsjetimo, u razdoblju do 8. siječnja 2018. godine policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske provesti će niz preventivnih mjera i radnji u cilju sprječavanja zlouporabe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i vatrenog oružja, te posebno improviziranih sredstava kućne izrade.

Tijekom prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“, na području ličko-senjske županije, zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeto je jedno vatreno oružje, 127 komada raznog streljiva, jedno pirotehničko i jedno eksplozivno sredstvo, radi čega su protiv 3 punoljetne osobe podnesene dvije prekršajne i kaznena prijava. Za vrijeme provođenja akcije evidentirano je pet prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja, za što su prijavljene četiri punoljetne osobe, te jedno kazneno djelo za što je osumnjičena jedna punoljetna osoba.

Sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine očekuje se da će veći broj građana nazočiti upriličenim svetim misama i okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima. Prosuđuje se da bi blagdansko raspoloženje mogla narušiti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati nehotičnim lakšim i težim ranjavanjem građana, prostreljivanjem i oštećenjem imovine, odnosno nastati materijalna šteta na privatnoj i državnoj imovini.

Kako bi takve posljedice izostale policijski službenici ove policijske uprave kontaktirat će predstavnike civilne vlasti na razini županije, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova s ciljem da se građani upozore na opasnosti od zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, kao i raznih improviziranih sredstava kućne izrade.

Tijekom provođenja operativne akcije „Mir i dobro“, a posebno tijekom prosinca policijski službenici će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničkih sredstava preko graničnih prijelaza.

Facebook komentari

komentara