Portal Otok Pag

Jučer obilježeno 25 godina prvog konstituiranja Vijeća Novalje

Prije točno 25 godina, na dan 16. travnja, konstituirano je tada prvo Općinsko vijeće Općine Novalja. O uspješnoj transformaciji u Grad te uspjeh ove samouprave, na službenim stranicama o svemu se osvrnuo gradonačelnik Ante Dabo, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

na današnji dan, prije točno 25 godina, konstituirano je Općinsko vijeće Općine Novalja, odnosno, započela je svoj uspješan hod novoosnovana jedinica lokalne samouprave, Općina Novalja (od 1997. g. Grad Novalja) koja je omogućila i stvorila preduvjete za gospodarski, kulturni i sveopći društveni razvoj našeg Grada, naše Novalje.

Iako ćemo ovaj vrijedan jubilej svečano obilježiti u lipnju ove godine, u sklopu proslave Dana Grada, držim da je prikladno na današnji dan uputiti zahvalu svima onima koji su osobno dali značajan doprinos utemeljenju Novalje kao jedinice lokalne samouprave. Zahvaljujući tadašnjoj hrvatskoj Vladi i prvom sazivu Sabora u kojem je u Županijskom domu sjedio i naš prvi saborski zastupnik, dotadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Općine Pag, gosp. Robert Peranić, u prosincu 1992. godine donesen je Zakon o područjima županija, gradova i općina u RH kojim je Novalja dobila status općine.

Održavanjem prvih lokalnih izbora u siječnju 1993. godine i izborom gosp. Ivana Daba Đona za prvog načelnika općine, Novalja je krenula na svoj uspješan i nezaustavljiv put sveopćeg društvenog i gospodarskog razvoja koji će vjerujem, trajati još dugi niz godina.

16. travnja 1993. konstituirano je Općinsko vijeće Općine Novalja u čijem je sastavu bilo 16 vijećnika: Robert Peranić, Ivan Dabo – Đono, Anton Šuljić Vidić, dr. Nives Dabo, Emil Badurina, Ivan Zubović, Ivan Datković Šimić, dr. Neven Škunca, Ivan Kustić, (9 HDZ), Mate Gušćić, Ivica Tomulić Ican, Vladimir Škunca, Zorko Šonje, (4 HSS), Ivica Ropuš, Nenad Peranić (2 HSLS) i Zdravko Tomulić kao nestranački vijećnik. Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Mate Gušćić a za načelnika Općine Ivan Dabo – Đono. Nažalost, tada najstariji vijećnik Anton Šuljić Vidić koji je vodio prvu konstituirajuću sjednicu, prerano nas je napustio iznenadnom smrću u ljeto 1994. godine a na njegovo mjesto došao je vijećnik Goran Vidas.

Svim gore spomenutim vijećnicima a posebno tada izabranom prvom načelniku, kasnije dugogodišnjem gradonačelniku Ivanu Dabu Đonu, želim u ime Grada Novalje i svoje osobno zahvaliti na svemu što su napravili za tadašnju Općinu a danas Grad Novalju koji je njihovom zaslugom započeo svoj uspješan razvojni put koji nas je doveo u rang najrazvijenijih lokalnih samouprava u Republici Hrvatskoj.

I Vama drage sugrađanke i sugrađani želim čestitati ovu vrijednu obljetnicu 25 godina uspješnog postojanja našega Grada u čiji je svekoliki razvoj utkan rad mnogih vrijednih i samozatajnih ljudi svih generacija.

Našem dragom i jedinom Gradu Novalji želim još puno uspješnih godina i velikih jubileja na radost i sveopću korist svih naših žitelja.

Facebook komentari

komentara