Portal Otok Pag

Kontroverzni fizičar svjetskog glasa večeras u Novalji; Davor Pavuna na znanstvenoj tribini

Na znanstvenoj tribini koja će se večeras s početkom u 19 sati održati u Novalji, u prostorijama Pastoralnog centra, gostuje dr. Davor Pavuna.

On bi, prema najavama organizatora, na tribini pod nazivom “Bitcoin ili Bog?!” okupljenom mnoštvu trebao pružiti odgovore na još neka pitanja.

Hoće li umjetna inteligencija ugroziti svijet? Što se zbiva da smo robovi i igračka u rukama moćnika, bankaroida i masona? Zašto je važno vjerovati u Isusa? Orwell ili Krist?

Ako vas zanimaju odgovori na navedene pitanja, vjerujemo da će vas put večeras uputiti prema Novalji.

No, tko je zapravo Davor Pavuna?

Diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, postao je doktor znanosti na University of Leeds iz područja fizike čvrstog stanja. U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleu boravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike.

Objavio je preko 150 znanstvenih radova i udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku, održao je stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Radi na projektu na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, što je zajednički projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Savjetnik je poduzećima u nekoliko država. Kao savjetnika na području energetike angažirao ga je američki predsjednik Barack Obama.

Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu.

Govori pet jezika, djeluje kao savjetnik nekoliko vlada, korporacija i ustanova.

Izvadak je to iz njegovog životopisa s Wikipedije, no sam Pavuna u javnosti je poznatiji po svojim kontroverznim stavovima i o Bogu i obitelji, ali i – ženama, čija su prava goruća tema posljednjih dana u Hrvatskoj.

Naime, prema njegovim riječima “idealna i potpuna žena u pravilu je nepismena no cijelu Bibliju poznaje napamet”.

Želite li se upoznati s ostalim stavovima Davora Pavune, donosimo video zagrebačke Z1 televizije na kojoj je Pavuna gostovao prije nekoliko dana u ensiji Bujica.

Facebook komentari

komentara