Portal Otok Pag

Novalja nije najskuplja u naplati “golaća” na ulici, pogledajte koji su gradovi i za duplo rigorozniji

Dok ne stignu na more, mnogima godi i sunčanje – pa bilo i ono na balkonu. Ali tko to čini gol krši javni red i mir, a kazna je 750 kuna. Da balkon nije posve privatan prostor, dokazuju i odluke pojedinih gradova, prema kojima vlasnici ne mogu ni saditi cvijeće, ni vješati odjeću.

Kada vrućina udari u glavu, pristojnost često pada u vodu. No, bili na ulici ili na svom balkonu raditi ne smijete što vas je volja

Za javni red na ulicama su, uz policiju, nadležni komunalni redari. Većina gradova poput Zadra za neodjevenost ili oskudnu odjevenost nema kazne, dok, primjerice, Dubrovnik i Novalja gole šetače kažnjavaju s 1.000, a Hvar s 2.000 kuna.

Odluke o komunalnom redu različite su od grada do grada, no policija u cijeloj Hrvatskoj provodi isti zakon. A kazne su još napisane u staroj valuti – od 50 do 200 njemačkih maraka, odnosno, oko 750 kuna.

U slučaju da je vaš privatni balkon vidljiv i dostupan javnosti, upravo vas ta kazna čeka ako vas netko prijavi zbog golotinje.

Vrijeđanje moralnih osjećaja građana, policija postupa po svakoj dojavi ili ako policajac uoči takav prekršaj, rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

Na balkonima se u nekim gradovima ne smije ni saditi cvijeće ako prijeti prolaznicima, niti vješati odjeću ako je zgrada okrenuta javnoj površini. U Zadru su kazne od 500 do 1000 kuna.

Kad se sve otelo kontroli, u Novalji su prije pet godina na javnim površinama, uz oskudnu odjeću, zabranili i točenje alkohola. No, više se upozorava nego kažnjava.

Nemoguće je u ljetnim mjesecima, kada imate preko 30 stupnjeva, svima objasniti da to nije pristojno. Možda je problem više sanitarni, higijenski nego je to vizualni, rekao je Marijan Šuljić, dogradonačelnik Novalje.

Ono što je nekome oku ugodno, drugoga vrijeđa. Ali privatnost ne štiti. Čak i ako ste na svom balkonu – zakon je na strani morala.

Facebook komentari

komentara