Portal Otok Pag

Od 11. do 13. kolovoza u Vrtovima lunjskih maslinika održava se “Olive Classic Festival”

Na Gornjem gradu, u atriju zgrade Zagrebačkih solista održana je konferencija za medije povodom predstavljanja projekta  Olive Classic Festivala, festivala  klasične glazbe koji će se održati od 11. do 13.kolovoza u tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina, području od posebnog značaja i ponosa Luna, Grada Novalje i otoka Paga.

Lunjske maslinike i njihovu jedinstvenu ljepotu prepoznali su mnogi, broje oko 35.000 posjetitelja godišnje i za naš otok Pag imaju veliki značaj. Kulturna događanja i koncerti klasične glazbe održani u Lunjskim maslinicima i do sada su bili dobro posjećeni. Olive Classic Festival te suradnja s Draženom Domjanićem i njegovim timom među kojima su mahom mladi, uspješni kreativci i glazbenici što je posebno treba pohvaliti daju  ovim drevnim maslinicima  novu priliku i sadržaj namijenjen ljubiteljima vrhunske klasične glazbe. Koliko god je Zrće poznato i predstavlja brend, Lunjski maslinici imaju gotovo istu snagu i privlačnost, naravno na posve drugi, izbalansiran način, izjavio je u uvodnoj riječi gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Ovaj inovativni projekt klasične glazbe predstavili su umjetnička direktorica Festivala Sara Domjanić,  naš istaknuti gitarist Petrit Çeku, voditeljica ureda festivala Laura Pavlin i direktor Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu Dražen Domjanić. Kako ne bi sve ostalo samo na riječima u atriju su pred prisutnim novinarima nastupali Sara Domjanić na violini i Petrit Çeku na gitari, a prisutni su mogli uživati i u otočkim delicijama i autohtonom lunjskom doručku, uz neizostavno lunjsko maslinovo ulje.

Prema riječima organizatora jedan od glavnih ciljeva Festivala je mladim ljudima pružiti priliku da se uz mentorstvo iskusnih kolega dokažu u njegovoj organizaciji, umjetničkom osmišljavanju i vrhunskoj izvedbi glazbenih djela.  Festivalski ured vodi mlada 22-godišnja Laura Pavlin, koja je nakon jednogodišnje prakse na Međunarodnoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn diplomirala na Veleučilištu VERN u Zagrebu, a čiji je završni rad sadržavao problematiku obogaćivanja paške kulturne ponude.

Umjetnička direktorica festivala “Olive Classic” je mlada hrvatska violinistica, 20-godišnja Sara Domjanić, predstavnica Hrvatske na natjecanju “European Young Musicians” 2014. godine u Kölnu, koja je do sada  nastupala  s najvećim svjetskim orkestrima.  Kao umjetnička direktorica, na ovogodišnji festival “Olive Classic” pozvala je više renomiranih umjetnika, a kao rezidentne umjetnike  poznatog hrvatskog gitaristu Petrita Çekua i mladu čelisticu Marie Spaemann. Ideja je da rezidentni umjetnici sviraju tijekom svih dana trajanja Festivala, u komornom i solističkom smislu, stvarajući zajedništvo i ujedno ga šireći  izvan pozornice, na sve posjetitelje.

Sudionici Festivala bit će i Tetiana Lutsyk, mlada ukrajinska violinistica koja je svoje obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Isidora Timotijević, mlada violinistica koja svoje obrazovanje stječe u Salzburgu, Duo Aliada iz Austrije, Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu, a svi oni već imaju bogatu internacionalnu karijeru.

Također, svake godine zadnji dan Festivala bit će  posvećen  određenom europskom gradu, a  ove godine to je Zagreb. Tim su povodom pozvani Zagrebački solisti, a izvodit će djela Piazzolle (Četiri godišnja doba), Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića.

Partner festivala je Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn koja stipendira mlade glazbenike svijeta, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Među stipendistima ove  Akademije bio je i Luka Šulić iz poznatog dua “2 Cellos“.

U završnoj riječi Dražen Domjanić idejni začetnik i pokretač Olive Cassic Festivala, inače direktor Međunarodne glazbene akademije u Kneževini Lihtenštajn, izjavio je kako su ponosni na ovaj projekt i suradnju s Gradom Novaljom, Turističkom zajednicom Grada Novalje i Udrugom lunjski vrtovi  maslina. Osim što smo organizatori, mi smo ujedno i sponzori, a kroz ovaj projekt planiramo povezati visoku umjetnost, gastronomiju i turizam te privući značajne sudionike projekta i eminentne mlade glazbenike iz cijelog svijeta, na dobrobit lokalne zajednice i za publiku koja će to znati prepoznati.  Već od iduće godine Festival će trajati sedam dana, zaključio je Domjanić.

Facebook komentari

komentara