Portal Otok Pag
Foto: Matija Lipar

Selimović odgovara Dabi: “Ovaj slučaj posjeduje odlike političkog zapošljavanja koji zaobilazi struku”

Nikad se nisam služio lažima da ostvarim neki cilj te da mi nikada nije bila namjera narušiti ugled Grada Novalje, jer je Novalja i moj grad, tu sam rođen i provodim svoj život. Također, imam namjeru i želju pridonositi svojoj i vašoj zajednici kao mlad čovjek koliko god mogu, stoji u odgovoru koji je Damir Selimović javno poslao gradonačelniku Grada Novalje Anti Dabo.

Damir Selimović poprilično je uzburkao otočnu javnost svojim javnim nastupom upozoravajući na nelogičnosti u radu Gradske knjižnice u Novalju i na nepotizam prilikom zapošljavanja.

Selimović u svom odgovoru navodi kako je istina je da nije ispunjavao uvjete političkog natječaja, jer takve uvjete mogu ispuniti samo oni kojima je u tom trenutku natječaj bio namijenjen i bez obzira na uvjete, takvi bivaju zaposleni. Na komentar da je zaposlena gđa. Gorana Badurina samohrana majka, koja je bila u radnom odnosu prije novog zaposlenja u knjižnici, kaže da  je i sam dijete samohrane majke, te ako je to gradonačelnikov uvjet za zapošljavanje, da ga i on također ispunjava.

Nadalje još uvijek tvrdim da je spomenuta gđa. Badurina, koja se nalazi na Vašoj kandidacijskoj listi, zaposlena po stranačkoj liniji. Sljedeća sporna činjenica nalazi se u samom radnom mjestu za koji su bili objavljeni natječaji, od kojih ste prvi natječaj poništili, malo bolje “doradili” te objavili novi. Naime, čudno je da jedna relativno mala gradska knjižnica s jednim zaposlenim (ravnateljem, koji nije v.d. ravnatelja) ima potrebu zaposliti osobu na radno mjesto tajnika.  Poslužite se primjerom Gradske knjižnice u Zadru, koja itekako obiluje većim brojem građe, zaposlenih, prostora i ogranaka, da li ona posjeduje potrebu za osobom koja obavlja posao tajnika? Dakle, ne ostaje mi ništa drugo nego zaključiti da je mjesto izmišljeno, bez ikakvog poštovanja prema struci, samo da bi se vratio ustupak pružen za vrijeme lokalnih izbora, kaže Selimović te otkriva još neke nepravilnost u cijeloj priči:

Također gradonačelniku želim postaviti pitanje, kao osnivaču Gradske knjižnice Novalja zašto navedena knjižnica nije još uvijek upisana u registar Hrvatskih knjižnica, što je po Zakonu o knjižnicama primorana učiniti prilikom svog osnivanja odnosno nastajanja?

Komentirajući rad aktualne ravnateljice, Selimović piše kako punih 17 godina koliko je prošlo od osnutka knjižnice, ravnateljica iste nije regulirala status knjižnice unutar registra za knjižnice, ako je suditi po izvorima (izvor: upisnik knjižnica pri Ministarstvu kulture).

Vezano za stručnost ravnateljice, pitam gradonačelnika kako je moguće da osoba sa srednjom stručnom spremom (SSS) bude ravnatelj ustanove, a ne vršitelj dužnosti ravnatelja, kako je propisano zakonom, te zašto nigdje ne postoji natječaj o izboru ravnatelja Gradske knjižnice koji je potrebno provoditi svake 4 godine, a za vršitelja dužnosti svake godine? Kako navodite da je gđa. Denona bila ravnateljica i prije Vašeg dolaska na mjesto gradonačelnika Grada Novalje, to i dalje ne opravdava činjenicu da osoba sa SSS može obavljati dužnost ravnatelja, te činjenicu da se ništa nije napravilo po pitanju dodatne naobrazbe da bi se ispunili uvjeti koji su zakonski propisani za obavljanje ravnateljske dužnosti. Navedeni problem dodatne naobrazbe djelatnika riješit će te tako da će se “objediniti sve javne ustanove u kulturi kojima je osnivač Grad Novalja u jedinstvenu ustanovu s jednim ravnateljem”, s čime će te tako dodatno zaštiti radno mjesto dotične ravnateljice, a samim time i sumnjiva zapošljavanja unutar te ustanove, bez sustezanja navodi Damir te za kraj poručuje:

Za kraj želim navesti da za Vas “nema riječi o političkom zapošljavanju”, dok za ostale građane i mene itekako ovaj slučaj posjeduje odlike političkog zapošljavanja koji zaobilazi struku, te sukladno s tim ovim putem želim citirati svog prezimenjaka ulomkom iz Tvrđave: “Ja sam mali čovjek koji je zaboravio da je mali. Uvrijedio sam ih što se usuđujem da mislim”.

Podsjetimo, ranije je Damir Selimović istupio putem našeg portala u tekstu “23-godišnji Damir Selimović otkriva nepotizam u Gradskoj knjižnici Novalja i najavljuje bijeg iz Hrvatske“, na što mu je gradonačelnik Ante Dabo odgovorio u obliku traženja ispravka netočne informacije putem našeg portala što smo zakonski dužni bili objaviti pa je to i učinjeno u tekstu “Dabo reagirao na pisanje našeg portala: “Nema riječi o nepotizmu ili stranačkom zapošljavanju!”“.

Facebook komentari

komentara