Portal Otok Pag

Borsha Idea, kućna radinost i prava mala tvornica unikatnih suvenira

Iza imena Borsha Idea krije se kućna radinost Rosane Fabijanić i njezine majke Marije Šavar s Paga. Nakon što je cijeli život promatrala majku kako plete, crta, slika i šiva te starim jastučnicama, lancunima i trapericama udahnjuje novi život, bilo je logično da će ljubav prema rukotvorinama pretočiti u posao. Nisu industrija, kaže Rosana, a ideje za suvenire crpe iz svakodnevnog života.

Doma je osim pletiva, merlica i koltri uvijek bilo slikanja, crtanja, rezanja, šivanja. Borsha Idea je nastala kad je nekoliko prijateljica poželjelo imati torbu – boršu koju smo sašile i naslikale na njoj paški motiv.

Šiju ih od žutice ali i svih materijala koje imaju doma, a njih kaže Rosana, ne manjka jer nerijetko recikliraju stare odjevne komade. Nije trebalo dugo da dođu na ideju izrade suvenira; vrećica sa paškom soli, vrećica sa slavujom (kaduljom), koromačom, bočica sa mirisnom soli, suhim cvijetom smilja.

Sa svojim proizvodima sudjelovale su i ljetos na otočnim sajmovima gdje su vrećice sa smiljem i borše s merlicama bile pravi hit. Pravi hit trenutno su mirisne vrećice, no ne bilo kakve. Radi se o simpatičnim vrećicama u obliku kokoški. Ispunjeni su smiljem i lavandom, a zajedno s oslikanim tikvama, planuli su u trenu.

Prošli Uskrs izrađivale smo koke od tikvi koje su posadili prijatelji u Novalji, Pagu i Povljani jer smo htjele biti sigurne da će biti zaklonjene od bure. Sa tavana smo spasile desetak sjemenki i tako je sve krenulo. U pripremi su i ovog Uskrsa, kaže Rosana i dodaje kako su suveniri na nedavno održanom sajam u Vlašićima i Kolanu, također naišli na veliki interes posjetitelja.

Ne proizvodimo mnogo, ovo radimo da skratimo vrijeme, a osnova svega je bila da recikliramo budući da je prva borsha nastala od lancuna. Ideju za koke sam vidjela u jednoj suvenirnici na Poluotoku, dok su mirisni paketići od smilja bile moja zamisao. Za branje smilja imamo odobrenje ministarstva. Svojedobno smo šivale i velike vreće za rublje za jednu zadarsku praonicu rublja, kaže nam Rosana.

Ove zanimljive i neobične suvenire možete naručiti putem njihove Facebook stranice Borsha Idea, a ne sumnjamo da ćete ih poželjeti imati u svom domu.

Facebook komentari

komentara