Portal Otok Pag

Glas Koncila i Crkva sjetili se Paga; Tko o čemu Crkva o – nečemu i ničemu!

U svom tekstu autor Stjepan Androić na portalu Glas Koncila u nakladništvu Zagrebačke nadbiskupije, dotakao se i otoka Paga. I eto, baš kad smo pomislili da će jedan tako ugledan list i portal, štoviše, katolički, napisati pokoju problematiku otoka, donijeti kojekakvu nadu ili utjehu, pružiti mir mještanima ili općenito prenijeti poruku ljubavi i vjere – autor o čemu, ne zna baš ni on sam.

Generalno pišući o problemima socijalne države ponavljajući mantru kako u Hrvatskoj nije dobro te kako ne valja što se mladi iseljavaju, piše tako o čagljevima i problemima ovčara na našem otoku. Piše on i o Uberu, i to tako da će turisti imati dovoljno vremena pa će dolaskom na Zrće – pazite sad – prevoziti prijatelje i ostale turiste uzimajući tako kruh iz ustiju domaćem čovjeku.

Ta davno je poznato da se mladi s otoka iseljavaju već desetljećima, no autor, štoviše, sama katolička Crkva, usuđujemo se konstatirati, govoreći kroz riječi svog autora na svom portalu i u svom listu – nije ponudila baš nikakvo konkretno rješenje, ni za ostanak mladih, ni za poboljšanje socijalne slike zemlje, pa ni za čagljeve na našem otoku.

Katolička Crkva koja iz državnog proračuna godišnje uzima više od 300 milijuna poreznog novca, što vjernika što nevjernika ili pripadnika drugih vjera i religija, trebala bi biti nešto suptilnija i obazrivija u isticanju problema, ne samo paških već i općenitih. Poznato je kako su svećenici pa i svi njima bliski dobro potkoženi, pa nas blago nasmijava činjenica da isti govore o problemima paških ovčara. Sigurno Bozanić i njemu slični i sličniji znaju kako je ostati bez jedinog prihoda, ili pak bez dodatnog prihoda koji je baš bio namijenjen za plaćanje troškova smještaja djeteta koje je prije tri godine odselilo u Zagreb na fakultet.

Sjetimo se još jednom cifre koju Crkva od države dobiva godišnje – znate li da je to čak šest puta veći iznos nego proračun Grada Paga? Istini za volju, Grad ne ubire ni milodar koji se nigdje ne oporezuje, prijavljuje, prikazuje…

Evo i za kraj isječak mudrog teksta Glasa Koncila koji se dotiče našeg otoka – vjerujemo da će nakon čitanja istoga svi problemi koje imate, nestati;

Na otoku Pagu ovčari su ugroženi pojavom čagalja. Zato se neki od njih osim ribarstvom nastoje ekonomski pripomoći drugim djelatnostima poput primjerice pružanja otočnih taksi-usluga za vrijeme turističke sezone, koja traje oko dva mjeseca. Međutim, širokim prihvaćanjem mogućnosti pružanja tih usluga preko sustava »Uber« svaki će prigodni turist, ako mu se ne kupa, moći prevoziti turiste. Tako će domaći čovjek i u tom području ostajati bez dopunskih izvora prihoda. Ako se tomu pridoda i moguća konkurencija u pružanju lokalnih usluga prijevoza s malim brodicama, pritisak na domaće autohtono stanovništvo postaje pretežak. Mladi ne će ostajati na otocima i još će se više iseljavati. Razni apeli vlasti i pozivanje na domoljublje s porukama: “Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba ne će vas grijati kao ovo ovdje”, ne će nimalo pomoći.

Facebook komentari

komentara