Portal Otok Pag

Grad Pag među najboljim gradovima u Hrvatskoj; Fabijaniću uručena nagrada!

Krk, Sveta Nedelja i Varaždin najbolji su gradovi na području gospodarstva, Pag, Umag i Čakovec kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život. Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagradu za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.

Veliki projekt prvog izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su organizirali gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos u četvrtak je okrunjen proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima. Svečanost je održana u šibenskom Amadria Parku, u sklopu  ‘Dana regionalnog razvoja i EU fondova’ koje organizira Ministarstvo regionalog razvoja i EU fondova, pa je i nagradu ‘Šampionu EU fondova’, Gradu Križevcu, dodijelila sama ministirica Gabrijela Žalac pohvalivši ovaj projekt koji će, uvjerena je, potaknuti pozitivnu konkurenciju među gradovima i sve ih motivirati da još bolje rade u interesu svojih građana.

Najbolji gradovi na području gospodarstva tako su Krk, Sveta Nedelja i Varaždin, Pag, Umag i Čakovec pobjednici su kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja su mjesta za život.

Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagradu za Eco City ide u Jastrebarsko, a Smart City titula u Rijeku.

Plakete su svečano uručene i svim finalistima. Podsjetimo, u finale izbora najboljih gradova za gospodarstvo ušli su: Bakar, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje, Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedelja i Umag, te Dubrovnik, Krapina, Pula, Samobor te Varaždin. U kategoriji demografija i obrazovanje finalisti su bili Bakar, Novigrad, Pazin i Vis, Kastav, Novi Marof, Poreč, i Vrbovec, te Kaštela, Požega, Šibenik i Velika Gorica, dok su u kvaliteti života najbolji Cres, Hvar, Krk i Novalja, Labin, Opatija, Poreč i Rovinj, te Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb.

Ovdje treba istaknuti kako su Bakar, Kastav, Dubrovnik, Samobor, Rovinj i Varaždin bili i u finalu za najbolje gradove u dvije kategorije, dok su Novigrad, Poreč i Umag ušli u finale u sve tri kategorije.

Kad je u pitanju korištenje EU fondova, uz Križevce su u finale ušli još Ludbreg, Trilj, Vinkovci i Zadar, za Smart City nagradu u finalu su bili još Dubrovnik i Sisak, a za Eco City najboljim projektima su uz Jastrebarsko bili ocijenjeni oni Grada Belišća i Krka.

Pag u samom vrhu države po izdvajanju za obrazovanje i demografske mjere

Grad Pag u proteklih se nekoliko godina nalazi u samom hrvatskom vrhu po proračunskom izdvajanju za obrazovanje, te izdvajanjima za demografske mjere.

Prije dvije godine bili su, pokazala je analiza gradonačelnik.hr-a, jedini grad u Hrvatskoj koji je za obrazovanje izdvojio više od 40 posto proračuna – izdvojili su čak 44,01 posto proračuna. Visoko izdvajanje u 2016. itekako je podiglo trogodišnji prosjek izdvajanja za obrazovanje Grada Paga – na 27,91 posto, te ga lansiralo na drugo mjesto top deset gradova sa najvećim ulaganjem u obrazovanje u razdoblju od 2014.-2016., te prvo mjesto kada se gleda per capita kriterij (izdvajali su prosječno 2.011 kuna po stanovniku).

Što se demografske politike tiče, Grad Pag se definitivno ističe jednim od izdašnijih naknada za novorođenčad. Za prvu bebu isplaćuju 5.000, za drugu 10.000, za treću 30.000, a za četvrto dijete čak 50.000 kuna. No, uz to, obitelji koje imaju petero djece od Grada do 18. godine djeteta primaju godišnju naknadu od 10.000 kuna!

Izgradili su novi vrtić vrijedan 18 milijuna kuna koji može zbrinuti 120 djece uz visoke pedagoške mjere i standarde, sufinanciraju produženi boravak u školi i osiguravaju besplatan prijevoz svim učenicima, pa i srednjoškolcima koji svaki dan putuju u školu u Zadar. Dijele 30-40 stipendije od 300 za učenike do 600 kuna za studente. Uz projekt energetske obnove škole, Grad je u potpunosti financirao čitavu projektnu dokumentaciju za gradnju nove strukovne srednje škole za kuhare i konobare, za koju su ishodovali i građevinsku dozvolu i planiraju projekt prijaviti na natječaj za EU sredstva. Cilj im je, kažu, osigurati ujednačene standarde i jednosmjensku nastavu u svim školama u Gradu. Uz to, s obzirom na to da je Pag poznat po svojoj čipki, koja je dobila i UNESCO-vu zaštitu, Grad financira čipkarsku školu kojom njeguju ovu tradiciju, a za što je, kažu nam, izuzetno veliki interes među mladima. Gradonačelnik Ante Fabijanić najavljuje, pak, kako će u idućoj godini dodatno, za 350 do čak 500 tisuća kuna, povećati izdvajanja za obrazovanje i to za poseban program kojeg tek planiraju predstaviti. Za sada otkriva tek kako je riječ o zajedničkom projektu sa susjednim općinama kojim žele osigurati posao i ostanak mladih na Pagu.

Facebook komentari

komentara