Portal Otok Pag

Jubilarna izložba slikarice Jelice Batić u Kneževom dvoru

Jelica Batić rođ. Paro Vidolin sinoć je u Kneževom dvoru u Pagu priredila desetu jubilarnu samostalnu izložbu slika. Slikarica izlaže u sklopu programa Paškog kulturnog ljeta. Publici – koja se okupila u lijepom broju – autoricu je predstavila Ivana Portada, v.d. ravnateljica Centra za kulturu i informacije.

Autorica je izložila, već tradicionalno, radove u temperi i akriliku.

Nesporan slikarski talent, kojega je pokazala već u osnovnoj školi, razbokorio se u zrelim godinama. Slikarica je, dakako, u međuvremenu svoj talent osnažila i dopunila odgovarajućom stručnom podukom što je njezinim radovima dalo primjerenu dimenziju.

Tematski, posvećena je svom zavičaju, gradu i otoku Pagu. Budući da stalno živi i radi u Zagrebu nije teško razumijeti tu emotivnu vezu s rodnim podnebljem koji joj nudi dovoljno inspirativnih poticaja i kreativnog izražavanja.

Na njezimim su slikama prepoznatljivi motivi:  vedute krajolika, gradskih prostora i ljudi koji se mogu sresti na gradskim ulicama i trgovima, posebice oni koji po nekoj svojoj osobitoj crti – primjerice tradicionalnoj ženskoj svakodnevnoj nošnji, po narodnoj nošnji koja se oblači u određenim prigodama (folklorni nastupi, karneval…) predstavljaju karakteristično obilježje grada Paga.

Likovno, slikarica se izražava također karakterističnim koloritom, paletom intenzivnjih boja što osnažuje dojam o čvrstim sponama sa podnebljem u kojemu je potekla.

Bez većih likovnih ambicija, slikarica ustrajava na svom autorskom kontinuitetu predstavljajući se, od prigode do prigode, lako čitljivim likovnim rukopisom, koji baš u toj činjenici ima i svoju privlačnost.

Facebook komentari

komentara