Portal Otok Pag
Foto: Zarapix/Pixabay

Ministarstvo upozorava: “Plivaricama dozvoljeno ribanje do Badnjaka u 17 sati!”

Zabrana ribolova za plivarice stupa na snagu na Badnjak, dakle 24. prosinca u 17 sati i traje do 16. siječnja. Obustava zabrane stupa na snagu 17. siječnja i traje do 15. veljače. Iz resornog Ministarstva naglašavaju kako je dozvola za lov na srdele produljenja do 24. prosinca također do 17 sati.

Značit će to bolju opskrbljenost svježom ribom na ribarnicama diljem zemlje, slažu se mnogi, a ni ribari ne skrivaju zadovoljstvo.

Kako se navodi u priopćenju, uputilo u objavu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom srdelarom.

Prema aktualno važećem pravilniku u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske zabranjen je ribolov plivaricom srdelarom od 16. prosinca od 12 sati pa do 31. prosinca do 12 sati. Iznimno je ribolov plivaricom srdelarom dozvoljen u razdoblju od 21. prosinca u 12 sati do 24. prosinca u 12 sati, plovilima čija duljina ne prelazi 18 metara preko svega i čiji ukupni iskrcaj do 15. prosinca u 12 sati nije premašio 200 tona sitne plave ribe po plovilu.

Izmjenom Pravilnika razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom definira se od 24. prosinca u 17 sati do 16. siječnja u 24 sati te se dopunom Pravilnika uvodi razdoblje privremene obustave ribolova, od 17. siječnja u ponoć do 15. veljače u 24 sata.

Na sam Badnjak u 17 sati započinje zabrana ribolova okružnom mrežom plivaricom srdelarom. Tom odlukom htjeli smo očuvati tradiciju a zabranom do sredine veljače osigurati oporavak ribljeg fonda, kazao je ministar Tomislav Tolušić.

Facebook komentari

komentara