Portal Otok Pag
Foto: Zarapix/Pixabay

Ove sezone posljednje “beee” za 20 tisuća paških janjaca

Na mesnom tržištu u ovoj sezoni prodat će se ukupno 20.000 paških janjaca, kako doznajemo od dopredsjednika Udruga uzgajivača paške ovce “Rogujica” Ante Čemeljića”.

Paška janjetina se do Božića prodavala po cijeni od 100 kuna po kilogramu, a sada će cijena padati.

Paška janjetina je jedan od hrvatskih proizvoda koji nosi EU oznaku izvornosti.  Specifičnog je okusa i mirisa zbog specifičnog mediteranskog ambijenta u kojemu obitavaju ovce i janjad, a osobito zbog hrane koju konzumiraju.

Paška janjad namijenjena proizvodnji paške janjetine pri klanju ne smije biti starija od 45 dana ni teža od 15 kilograma, a masa klaonički obrađenog trupa mora biti u rasponu od 4 do 9 kg.

U proizvodnji paške janjetine nema klasičnog odbića i hranidbe (tova) janjadi na pašnjaku i/ili tovilištu, što je česta praksa u tehnologiji proizvodnje janjećeg mesa. Cijelo vrijeme, od janjenja do klanja, janjad boravi zajedno s ovcama.

Facebook komentari

komentara