Portal Otok Pag

Potresna ispovijest majke 20-godišnjaka: “Moj sin ih je pitao zbog čega ga tuku, oni su samo nastavili!”

Policajac K.S. je Matu uhvatio za vrat i udario glavom o glavu. Potom se na njega zaletio drugi policajac i udario ga šakom. Isto u glavu. Mate je tada dobio još četiri ili pet udaraca u glavu – priča nam Marija Dokoza, majke 20-godišnjeg Mate Dokoze, protiv kojeg je Državno odvjetništvo u Zadru podiglo optužnicu zbog napada na policajca kao službenu osobu. Navodno mu je nanio tešku tjelesnu ozlijedu, slomivši mu potkoljenicu desne noge.

DORH tereti Matu Dokozu da je 29. listopada oko 20 sati na parkiralištu u Pagu, nakon što je osobnim automobilom marke Toyota Yaris velikom brzinom vozio u krug tako da su kotači automobila proklizavali i škripali, počeo vrijeđati dvojicu policijskih službenika PU zadarske koji su mu prišli da bi ga legitimirali i spriječili u daljnjem narušavanju javnog reda i mira.

Iz DORH-a tvrde kako je okrivljenik pokušao pobjeći i tako izbjeći uhićenje, ali ga je u tome spriječio jedan policijski službenik uhvativši ga za rame. U tom trenutku Mate je počeo mahati rukama i nogama prema policajcu i nastavio ga vrijeđati, a kad su ga htjeli vezati, Mate je, svjestan da ga može teško ozlijediti, nogom snažno udario policajca u skočni zglob desnog stopala. Policajcu je slomljena potoklijenica, zadobio je teške tjelesne ozljede…

Tvrdi da su iznijete neistine

Matina majka, međutim, ovakav prikaz slučaja demantira i tvrdi da su u optužnici iznijete mnoge neistine, i da je policija prilikom intervencije upotrijebila prekomjernu silu.

Sin mi je s rođakom krenuo u centar Paga na piće i pod ručnom je parkirao u centru grada. Krenuli su preko mosta u kafić kad su im u susret pristigla dva policajca koji su od mog sina tražila da se vrati do auta – iznosi svoju stranu priče Marija Dokoza dodajući kako je njezin sin odbio povratak do auta pitajući policajce zbog čega bi to trebao napraviti. Nakon toga, dodaje, K.S., jedan od policajaca, uhvatio je Matu za vrat i udario glavom o glavu. Mati nije bilo jasno zašto mu se to događa, pitao je policajce zbog čega ga tuku.

U tom trenutku na njega se zaletio drugi policajac koji ga je udario šakom u glavu i potom ga nastavio tući. Tu je moj sin primio još četiri ili pet udaraca. Počeli su ga vući prema autu. U tom trenutku nazvao nas je Matin rođak, koji je tu večer bio u njegovom društvu, da hitno dođemo jer policija tuče našeg sina – objašnjava Marija.

Nakon toga policajac K.S. je mog sina uhvatio za vrat i prisilno ga bacio na pod. Mate je pokušao izbjeći udarce pa je u trenutku pada povukao za sobom i obojicu policajaca. Kad su završili na podu, Mate im je pružio ruke da mu stave lisice misleći da će ga tada prestati tući. No na tome nisu stali – kaže Marija ističući kako je drugi policajac, nakon što je Mate završio na podu, koljenom sjeo na njenog sina udarajući ga u leđa.

‘Molio je policajce da prestanu’

Mate je još od djetinjstva teški bronhitičar i to je rekao policajcima moleći ih da se ustanu s njega jer zbog pritiska nije mogao disati. No, policajac K.S. je zabranio svojem kolegi da se digne s Mate, sjeo je pored njih i požalio se da ga boli noga za koju je kasnije utvrđeno da je slomljena – priča Matina majka. U tom trenutku na mjesto događaja stigao je i Matin otac koji je od policajaca zatražio da mu puste sina.

Mate je upitao policajce, zašto ga sad ne udaraju u glavu kad mu je otac došao – priča jedan od svjedoka događaja koji nije htio da se njegovo ime spominje.

Policajac K.S. je ocu odgovorio: “Tko je tebe zvao ovdje, budalo jedna”! Svi su vidjeli da ga drugi službenik udara koljenom u leđa – govori svjedok događaja.

U tom trenutku dolazi policijski kombi, a iz njega izlazi treći policajac, u civilu. Žele Matu privesti u policijsku postaju, ali na inzistiranje njegovog oca odvoze ga na hitni prijem Opće bolnice Zadar, piše Slobodna Dalmacija.

Tu mu liječnici konstatiraju ozljede ruku i leđa, hematom na sredini glave te hematom na koljenu. Majka je sina uspjela vidjeti tek nakon pregleda, kada je do njih došao šepajući.

Produžen mu istražni zatvor

Jedva je stajao na nozi. Dok je dolazio do nas policajac u civilu, koji uopće nije svejedočio događaju, mu je dobacio i prikladan komentar: “Vidi ga, majku ti tvoju. Šepaš? Glumi, glumi! Imaš i pravo! Da sam te ja uhvatio, šepao bi zapravo!” – ističe Marija Dokoza užasnuta komentarom policijskog službenika.

Doktori su Mati ustanovili lakše tjelesne ozljede, u krvi je imao 0,22 promila alkohola. Potom je odveden u istražni zatvor. U njemu se nalazi od 29. listopada i u četvrtak mu je produljen za još dva mjeseca.

Našem sinu se događa velika nepravda. Ne želimo da svoj život provede u zatvoru, za nešto za što nije kriv – poručuju roditelji Mate Dokoze.

Ne komentiramo sudske ni kaznene postupke koji su u tijeku, a sa suoptuženicima, pogotovo članovima njihovih obitelji, ne polemiziramo putem medija – kazao je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Facebook komentari

komentara