Portal Otok Pag

Povjerenik za informiranje izdao upozorenje gradovima i općinama na nužnost davanja informacija našem portalu

Povjerenik za informiranje ispred Republike Hrvatske izdao je upozorenje Gradu Pagu, Gradu Novalji, Općini Kolan i Općini Povljana, upozoravajući ih na nužnost davanja traženih informacija redakciji i novinarima našeg portala.

U nekoliko navrata naš je portal od jednog ili svih predstavnika lokalne uprave i samouprave zatražio različite informacije na koje su se isti oglušili ili odbili ih dostaviti, pa je uredništvo našeg portala bili primorano o svemu obavijestiti nadležnu Povjerenicu za informiranje.

Novinarima je odredbom članka 6. Zakona o medijima zajamčeno posebno pravo dostupnosti javnih informacija, te je propisano da su isti dužni davati točne, potpune i pravovremene informacije o pitanjima iz svog djelokruga, navodi se u predstavci Povjerenika.

Novinari u svom radu temeljem Zakona o medijima mogu postavljati upite, tražiti objašnjenja i tumačenja od tijela vlasti, kao i od drugih pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju javnu službu ili dužnost. Razlozi za uskratu informacije moraju biti propisani zakonom, a odnose se na “državnu ili vojnu tajnu” odnosno na zaštitu osobnih podataka, dodaje se u Predstavci.

Ovim putem uredništvo našeg portala još jednom apelira na transparentnost prilikom odgovaranja na naše zahtjeve i upite, jer isti su postavljeni s jednim jedinim ciljem – informiranjem otočne javnosti koja ima pravo znati što se događa u lokalnim jedinicama kao i što rade oni koje su izabrali na posljednjim izborima. To je, smatramo, pravo za koje su žitelji otoka Paga do početka rada našeg portala bili uskraćeni.

U nastavku donosimo predstavku u cijelosti…

Facebook komentari

komentara