Portal Otok Pag

Senzacionalno otkriće ronilaca; U paškom akvatoriju pronađeni ostaci rimskog broda i mnoštvo amfora

Svašta smo do sada našli u podmorju, ali ovako nešto nismo mogli ni sanjati, kaže Vedran Dorušić iz Diving centra “Foka” na Pagu, nakon senzacionalnog otkrića olupine rimskog brodoloma. Prema prvim pretpostavkama, jer će se na nalazištu zasigurno još puno raditi, riječ je o brodu s početka prvog stoljeća prije Krista, koji se možda želio sakriti od bure u uvali Šimuni, u kojoj je, prema nekim tragovima, i bila rimska luka.

Brod i mnoštvo amfora uočeni su prije tri tjedna prilikom turističkog ronjenja. Ronioci su željeli vidjeti ugore i hlapove koji tamo obitavaju, ali nisu uspjeli. Pošli su na dublji dio terena i uočili čudnu formaciju. Kad su prišli bliže, shvatili su da se radi o potonulom brodu punom začep­ljenih amfora. Nastala je euforija i opće oduševljenje, snimanje. Drugi dan otišli su po GPS, kako bi koordinate nalaza prijavili konzervatorima i policiji, piše Jutarnji list.

Brod je kompletan legao na morsko dno i polako se raspadao, a u dužini od 21 metar rasprostranjene su amfore koje su, na sreću, zajedno srasle s prirodom, pa su tako i zaštićene od moguće krađe.  Dio se i ne vidi jer je ukopan u dno. Pretpostavlja se da ih ima najmanje 600.

Neočekivani nalaz izazvao je veliko oduševljenje i još jednom potvrdio otok Pag kao prvorazrednu ronilačku destinaciju, a kako u blizini ima još arheoloških nalazišta – uz Šimune još i Lukar, Brušnjak, Maun, Caska – ljubitelji podmorja nadaju da će dočekati uređenje prezentacijskog centra i arheološkog parka prema uzoru na primjere iz svijeta.

Facebook komentari

komentara