Portal Otok Pag

U suradnji s Natura Jadera postavljene tri informativne table u Hanzinama

U suradnji Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Jadera i Turističke zajednice grada Paga, postavljene su tri dvojezične informativne table u rezervatu šumske vegetacije Dubrava – Hanzine. Riječ je o jedinoj listopadnoj šumi hrasta medunca na otoku Pagu koja je, osim što je u kategoriji posebnog rezervata, zaštićena i kao značajni krajobraz.

Postavljanjem ovih informativnih tabli mnogobrojni ljubitelji prirode moći će saznati više o ovom jedinstvenom području. Na jednoj tabli u prirodi navedene su životinjske vrste koje se kriju u okolici, zatim podaci o šumi boga Peruna i biljkama koje krase ovo područje te na trećoj nazvanoj Od zuba do krokodila na kojima se mogu pročitati informacije o pronađenom zubu krokodila te o stijenama nataloženim u miocenu u kojima su pronađeni ostaci nekadašnjih životinjskih i biljnih vrsta.

Na temelju Zakona o zaštiti prirode Natura Jadera upravlja s 13 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i područjima europske ekološke mreže Natura 2000. Od četiri posebna rezervata u Zadarskoj županiji, na otoku Pagu nalaze se čak četiri. To su ornitološki rezervat Kolanjsko blato – blato Rogoza, Velo i malo blato te rezervat šumske vegetacije Dubrava-Hanzine.

Zakon o zaštiti prirode posebni rezervat definira kao dio prirode, kopna ili mora, zaštićen zbog svoje jedinstvenosti ili reprezentativnosti, ili pak kao stanište rijetke i ugrožene biljne ili životinjske vrste, navode iz TZ Paga.

Facebook komentari

komentara