Portal Otok Pag

Upoznajte Elvisa Šmita, prvog diplomiranog čipkara s Paga

Završen je ovogodišnji tradicionalni Međunarodni festival čipke na Pagu. Biser sredozemnog tekstilnog rukotvorstva plod je duge tradicije vrijednih ruku paških žena. Odnedavno i jednog muškarca.

Posljednjih godina uložen je velik trud u oživljavanje vještine izrade čipke: putem programa srednje škole pokrenuta je edukacija. Osnovano je i Društvo paških čipkarica “Frane Budak”, stvorena je baza artefakata za budući muzej. No, šivanje je oduvijek bio ženski posao. Donedavno.

Prvi nositelj diplome čipkara nema namjeru komercijalizirati svoju novu vještinu, ona je tek posveta precima. “Moja majka nije s Paga, ali je savladala čipku prije desetak godina. To me potaknulo da ja kao Pažanin pokušam. Kroz ovu školsku godinu sam ne samo savladao nego i sašio svoju prvu, drugu, treću, četvrtu i petu čipku i sad ih s ponosom pokazujem ovdje na festivalu”, kaže Elvis Šmit.

Predsjednica Društva paških čipkarica Neda Oros kaže kako Elvis nije jedini. I prije je bilo muškaraca čipkara, ali su radili u ilegali.

Povijest paške čipke seže u vrijeme starogrčke Mikene, a današnji oblik dobiva tijekom renesanse. Marija Terezija na dvoru je imala svoju čipkaricu, a od 2009. čipka je na popisu Unescove svjetske baštine. Na ovogodišnjem festivalu, uz hrvatske, gostuju čipkarice iz Poljske, Mađarske, Slovenije, Estonije, Italije i Slovačke, javlja HRT.

Facebook komentari

komentara