Portal Otok Pag

Vremeplov Paga kroz Ružarij nane Jerke

Večeras će se u 18 sati u Kneževom dvoru u Pagu održati promocija povijesnog romana „Ružarij nane Jerke“ autora Iva Fabijanića. Fabijanić piše povijesnicu Paga opisujući događaje koji su obilježili grad, ali i ostavili neizbrisiv trag na ljudskim sudbinama. Piše o sudarima političkih ideologija koje su potresale svijet, ali i jednu malu otočku sredinu. Gost promocije je klapa Sol.

Ivo Fabijanić je rođen, 18. kolovoza 1952. godine u Šimunima, općina Pag, od oca Branimira i Majke Marije rođene Kaurloto. Djetinjstvo provodi u Šimunima, Zadru, Preku i Pagu. Osnovnu školu pohađa u Preku i Pagu, a gimnaziju u Pagu i Zadru. Završava studij biologije i kemije na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, a nakon toga kao učitelj službuje u Bednji, Krasnom Polju, te u Novalji i Pagu kao direktor osnovnih škola. 1981. godine dobitnik je srebrne značke „Nauka mladima” a 1985. dobiva Povelju Grada Senja i SSRNH, za društveni rad i osnivanje Skijaške škole i SKI – kupa u Krasnom polju te za druge društvene aktivnosti. Bavio se i znanstvenim radom proučavajući malakološke raznolikosti Paškog zaljeva te izdaje stručni rad o Paškoj konjini.

Dugogodišnji je predsjednik GO SDP-a Pag. Član Glavnog odbora stranke i njegov potpredsjednik. Bio je i gradonačelnik Grada Paga i saborski zastupnik. Radni vijek završava kao predsjednik Udruge hrvatskih solana 2007. godine. Sa suprugom Marijom ima sina Paška i kćer Anu Mariju te unuke Paolu, Roka i Luku. Član je Paške robinje, Markovih pogrebnika i ŠRD „Orade”.

Osvajač je više medalja i pehara sa ribičkih natjecanja i prvi paški reprezentativac Hrvatske u udičarenju, 1989. godine. Sudionik je Domovinskog rata i nositelj medalje “Oluja 95”.

Facebook komentari

komentara