Portal Otok Pag

Za vikend će snijeg napadati u većini Hrvatske, prognoze najavljuju da će ga biti i na Pagu!

Ovaj siječanj u Hrvatskoj je bio jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja, no veljača počinje velikom promjenom vremena. Prije bure i zahladnjenje, kiša će tijekom petka biti sve češća i obilnija, osobito na Jadranu uz grmljavinu, mjestimice i nevrijeme, a nevolja će biti i zbog jakog i olujnog juga i južnog vjetra, ponegdje prolazno i jugozapadnog, najavljuje Zoran Vakula u HRT-ovoj prognozi.

U kontinentalnoj Hrvatskoj temperature će se za vikend spustiti ispod nule. U Gospiću bi u ponedjeljak moglo biti i -12 Celzijevih stupnjeva ispod ništice.

U istočnoj Hrvatskoj do petka navečer malo kiše može pasti uglavnom u Srijemu i zapadnoj Slavoniji i Podravini.

U središnjoj će Hrvatskoj petak biti hladniji od četvrtka, pri čemu će jutro u mnogim mjestima biti najtopliji dio dana. Kiša biti sve češća, povremeno i obilnija. S padom temperature počet će i snijeg, najprije u gorju, Međimurju i Zagorju, navečer i osobito u noći na subotu i u većini nizinskog područja.

U Gorskome kotaru snijeg vjerojatno već prijepodne, pa ga navečer ponegdje može biti i više od 10 centimetara. Počet će padati i u Lici, a u noći na subotu, nošen jakom i olujnom burom, moguć je i ponegdje na sjevernom Jadranu. Po DHMZ-ovoj prognozi snježnih pahulja trebalo bi biti i na otoku Pagu u subotu, pa ponovno u utorak i srijedu.

Prije toga puhat će jako jugo, prolazno i jugozapadni vjetar, a nevolje prijete i od obilne kiše – tijekom petka često uz više od 50 litara kiše po četvornome metru, gdjegod vjerojatno i bliže 100.

Posljednji konkretniji snijeg na Pagu pao je davne 2012. godine o čemu postoji i video zapis…

Facebook komentari

komentara