Portal Otok Pag
Foto: Studio Skroz

Kamp “Punta Nova” pored Povljane kamp je budućnosti s 5 zvjezdica, a već je i nagrađivan

I prije nego što je sagrađen, projekt velikog Kampa Punta Nova već je dobio prestižnu strukovnu nagradu Artur, koja se dodjeljuje za arhitektonske projekte u turizmu i doprinos u održivom razvoju turizma. Budući kamp će imati kategoriju pet zvjezdica i bit će smješten na rtu Rastovac u blizini mjesta Povljana na otoku Pagu. Projekt, čiji su autori studio Skroz, u fazi je ishođenja građevne dozvole, nakon čega je vjerojatan početak realizacije u proljeće iduće godine.

Punta Nova je odgovor studija Skroz na izazov koji se našao pred njima – stvoriti turističku kamping destinaciju s najvišom razinom usluge i uz smanjeni utjecaj na okoliš. Investitor je tvrtka Nova Camping iz Povljana koja planira uložiti 140 milijuna kuna. Uredit će se 500 kamp parcela, 85 kamp mjesta, četiri sanitarna objekta i 250 mobilnih kućica.

Kamp će se prostirati na površini od 22 hektara, a s obzirom na to da će se nalaziti na rtu, s tri strane će biti okružen morem. Planirani kapacitet kampa je 2200 osoba u 733 smještajne jedinice. Kamperske parcele bit će odmah u prvom dijelu rta, bliže ulazu, a preostali dijelovi kampa isključivo su pješački i dostupni biciklom.

Posebnost samog projekta je zanimljiva lokacija na pošumljenom dijelu otoka Paga, karakterističnog po “mjesečevoj površini”. Čvrste građevine unutar centralne zone kampa oblikovane su i izgledat će kao razbacani kameni volumeni/grote karakteristični za Pag. No oblikovanje prostora sanitarnih objekata, koji su općenito važno mjesto kampa, proizlazi iz tradicionalnih dalmatinskih dvorišta.

Ovo je svojevrsni projekt maloga grada s unaprijed promišljenom organizacijom prostora i pješice dostupnim sadržajima te ograničenjem kretanja vozilima na fosilna goriva, dok se ulaz u kamp pretvara u operativnu infrastrukturalnu zonu, opisuje arhitektica ovog projekta Daniela Šakrica.

Kamp će imati sadržaje smještene u 22 građevine. Od građevina je planiran sklop tri sanitarna objekta, zgrada uprave i recepcije, zgrada servisa, zgrade spremišta i infrastrukture, uslužni sadržaji poput supermarketa, tržnice, lokala prodajne namjene, tri tipa restorana, slastičarnice, prostor za odmor i rekreaciju kao što je fitness i wellness, polivalentne dvorane i noćnog bara te otvoreni bazeni od 900 četvornih metara vodene površine s popratnim objektima i terenima za tenis, odbojku i drugo. Smještajni prostori bit će veći i kvalitetniji od zahtjeva kategorizacije, hortikulturno uređeni, s prilagođenom razinom privatnosti pojedinca, čime će usluga nadmašiti osnovnu zamisao kampova kategorije 5 zvjezdica, piše Jutarnji list.

Facebook komentari

komentara